Trpaslicon | Sci-fi & fantasy


Sci-fi & fantasy

--- PROGRAM BUDE POSTUPNĚ DOPLŇOVÁN ---


Top Gear

Top Gear

Přednášející: Čajinka

Úspěšný motoristický pořad BBC, na který s chutí koukají i neřidiči, automobiloví laici a ekologové. Původně se vysílal od 70. let jako klasický pořad pro milovníky aut, ale od znovuobnovení Top Gearu roku 2002 rapidně stoupla jeho popularita ve Velké Británii i ve světě. To značí i výčet slavných osobností, které se v pořadu už objevily. Asi vás nepřekvapí, že za vším úspěchem stojí nějaký ten britský humor... Za 55 minut společně objevíme základy úspěchu tohoto pořadu a kritickým okem zkoukneme hvězdy v závodě v autech za rozumnou cenu – těšte se na Černou zmiji Rowana Atkinsona či na novodobé Doktory ze seriálu Doctor Who.

(ČSFD)

Britští autoři na stránkách amerických komiksů

Britští autoři na stránkách amerických komiksů

Přednášející: Ikshorm

Americká komiksová mašinérie nediskriminuje. Dnešní internetová doba dává nakladatelstvím možnost autorům z celého světa pracovat pro velká nakladatelství, a to ani nemusejí zvednout kotvy a stěhovat se za oceán. Na titulních stranách tak najdeme jména italská, španělská, bulharská nebo taková, u kterých se mi původ na první pohled nedaří ani odhadnout. Vzhledem k tomu, že moje přednáška sahá hlouběji do minulosti, chci se zaměřit především na britské scénáristy, kterým byly ostrovy malé, a kteří významně ovlivnili podobu amerického, potažmo světového komiksu. Alan Moore už několik desetiletí na vlastním příkladu dětem dokazuje, jak to dopadá, když autor bere drogy. Garth Ennis je koupe v krvi a jiných tělesných tekutinách. Warren Ellis ukazuje, že když je na drogách hlavní hrdina, může to být docela sranda. Neil Gaiman nás bere do říše snů. Mike Carey se nám snaží vnutit myšlenku, že Lucifer je vlastně docela prima chlápek. Naopak Alan Grant nás nenechá na pochybách, že Lobo není. A možná dojde i na Granta Morrisona.

Členská schůze Klubu Terryho Pratchetta

Členská schůze Klubu Terryho Pratchetta

Moderuje: Dalila, Hadati, JIU, Rausek, VeHaLi

Přijďte se podívat, co všechno za minulý rok stihlo a co pro tento rok plánuje občanské sdružení, které každoročně pořádá Trpaslicon. Klub Terryho Pratchetta je jedním z aktivních fantasy klubů v České republice, jehož historie sahá až do roku 1995, a která má za sebou mnoho úspěchů. Pokud jste fanouškem Zeměplochy a ještě nejste členem klubu, je toto ta pravá příležitost alespoň se o něm něco dozvědět.

Soutěž v animovaných hláškách

Soutěž v animovaných hláškách

Moderuje: Rausek

"Slezte z toho lustru, Donalde. Vidím vás!" "Zmizíš, budeš zmizelej. Nebo tě zmizím já." Poznali jste, odkud pocházejí tyto hlášky? Pokud ne, můžeme vás uklidnit. V této soutěži se ani jedna z nich neobjeví. Tentokrát totiž půjde o animované filmy všeho druhu. Od poloviny minulého století, kdy království animovaného filmu ovládaly armády animátorů kreslících ručně každý záběr, až do současnosti, kdy mu vládnou počítačoví mágové se svou 3D animací. Nebojte se ukázat, jaké znalosti ve vás dřímají, a přijďte si s námi zasoutěžit.

My Little Pony: Friendship is Magic

My Little Pony: Friendship is Magic

Přednášející: Kníže Vladivoj

Seriál pro malý holčič- HOLY SHIT THIS IS THE MOST AMAZING THING EVER! Proč se kreslenka plná poníků stala fenoménem s obrovským fandomem a neméně početnými hatery? Přijďte se podívat na crashcourse do toho, co My Little Pony: Friendship is Magic je, co není a jak jsou všechny hlavní postavy střelené.

(ČSFD)

Plazi v mytologii

Plazi v mytologii

Přednášející: Nataša Velenská

Vznik plazů spadá už do spodního karbonu a jeví se jako nejvýznamnější děj ve vývoji obratlovců vůbec. V souvislosti s osidlováním do té doby nevyužitého prostoru souše došlo k nejrůznorodějším adaptacím plazů, které se projevilo nejen ve vzhledu, ale taktéž i vysoce specializovanými formami např. schopnými letu. Takto bizarně utváření živočichové nemohli uniknout lidské pozornosti, naopak podnítili obrazotvornost do nejvyšších obrátek, což se projevilo řadou pověstí, mýtů, bajek, a rovněž symbolů a totemů... A tak plazi ovládli i náš svět fantazie a stali se "přirozenou" součástí naší mysli, prostřednictvím pohádek, sci-fi a fantasy, legend a přísloví. Ponořme se tedy společně do kouzelného světa představivosti a podívejme se na některé legendy, mýty a přísloví i optikou vědy a skutečnosti. Přednášející Nataša Velenská je ošetřovatelkou plazů v Pražské zoologické zahradě.

Jak si uvařit vlastní fantasy

Jak si uvařit vlastní fantasy

Přednášející: Obscuro

Chtěli jste také někdy napsat vlastní sci-fi či fantasy příběh, ale báli jste se, že to nezvládnete? Tato prezentace vám s tím pomůže a ukáže, že většina úspěšných fantasy a sci-fi má lecos společné. V poněkud odlehčené formě se těmto společným znakům podíváme na zoubek a ukážeme si, jak může vypadat tvůrčí postup vašich oblíbených příběhů. Součástí bude kreativní workshop literárních miniděl, která byste se jinde báli publikovat.

Patálie fantasy občana s vírou

Patálie fantasy občana s vírou

Přednášející: Petra Kubátová

Náhled na střet víry a praktického života v charakteru žánrových postav aneb co je třeba zohlednit, tvoříme-li literární postavu ve světě fantasy (a není toho málo).

Zeměplošské cony na ostrovech

Zeměplošské cony na ostrovech

Přednášející: Alexis

Vyprávění o osobních zkušenostech ze zeměplošských conů v Británii a Irsku doplněné o fotky a možná i videa. Dozvíte se mimo jiné v čem jsou zeměplošské cony na ostrovech jiné než ten u nás, koho tam můžete potkat, jak si uštrikovat trpasličí bradu a proč se na některých pořadech z publika ozývají kachní zvuky.Vyprávění o osobních zkušenostech ze zeměplošských conů v Británii a Irsku doplněné o fotky a možná i videa.

Jak prožít knihu na plný pecky

Jak prožít knihu na plný pecky

Přednášející: Jiří W. Procházka

Jiří Walker Procházka představí první audio-edice původní české literatury žánru sci-fi, fantasy a horor. Přijďte si poslechnout historky z natáčení a nahlédnout za oponu tohoto ambiciózního projektu.