Sci-fi a fantasy

Futurama

Futurama

Vítejte v roce 3000. Roboti kradou, pozemská armáda je řízena idiotem, prezidentem je Richard Nixon a děti se prodávají na maso. Matt Groening si zase jednou šlehl něčeho velmi ilegálního a výsledkem bylo 14 let potrhaných bránic. Chcete znát odpovědi na otázky, na které jste se báli zeptat? Well, GOOD NEWS, EVERYONE! Na této přednášce je uslyšíte!

Přednášející: Kníže Vladivoj

The Order of the Stick

The Order of the Stick

Asi nejpopulárnější webcomics na téma Dungeons and Dragons oslaví letos už 12. narozeniny. Jak se mohlo něco, co na první pohled vypadá jako malůvky z mateřinky, stát takovým hitem? Jak se můžou draci a lidé spářit? Jak se hraje deskovka na motivy tohohle komiksu? Přijďte to zjistit na tuto přednášku.

Přednášející: Kníže Vladivoj

Členská schůze Klubu Terryho Pratchetta

Členská schůze Klubu Terryho Pratchetta

Přijďte se podívat, co všechno za minulý rok stihlo a co pro tento rok plánuje občanské sdružení, které každoročně pořádá Trpaslicon. Klub Terryho Pratchetta je jedním z aktivních fantasy klubů v České republice, jehož historie sahá až do roku 1995, a která má za sebou mnoho úspěchů. Pokud jste fanouškem Zeměplochy a ještě nejste členem klubu, je toto ta pravá příležitost alespoň se o něm něco dozvědět.

Moderuje: Dalila, Hadati, JIU, Rausek, VeHaLi

Let Ikarie XB-1 kyberprostorem

Let Ikarie XB-1 kyberprostorem

Web časopisu XB-1 založila redakce hned poté, co bylo oznámeno zrušení časopisu Ikarie a dnes je z něj denně aktualizovaný žánrový web plný recenzí, rozhovorů, knižních ukázek a článků. Po většinu roku najdete na webu denně (víkendy nevyjímaje) dokonce dva nové články, což už je pořádná porce novinek přístupná zdarma každému zájemci o fantastiku. Lze tak bez přehánění mluvit o tom, že právě časopis XB-1 nabízí všem bez rozdílu patrně nejobsáhlejší žánrový publicistický materiál. Ovšem jak to vlastně všechno funguje a kolik je za tím práce?

Moderuje: Martin Šust

Komiksový workshop pro otrlé a odrostlé

Komiksový workshop pro otrlé a odrostlé

Plán je jasný: Trpaslíky po vesmíru pochytáme a vsadíme do komiksových políček. Není potřeba umět kreslit, ani moc psát, stačí silné odhodlání, se kterým spravíme raketu, doletíme na správnou planetu, přechytračíme sněžného hada a zkrotíme šnekoně. Workshop povede buď Viktorka nebo Klára Walker Smolíková, která komiksy terorizuje muzea, školy, knihovníky i nakladatele.

Přednášející: Klára Smolíková

Jak si uvařit vlastní sci-fi/fantasy – a přežít to ve zdraví

Jak si uvařit vlastní sci-fi/fantasy – a přežít to ve zdraví

Věříte, že ve vás dříme Tolkien, Sapkowski nebo Asimov? Tato přednáška vám poradí, jak při snaze dosáhnout svých literárních snů nezpůsobit újmu svému okolí ani sobě (okolí se bude chtít mstít). Dozvíte se mimo jiné, proč není fanfiction dobrý start pro začátečníky, jak se vyhnout shnilým rajčatům letícím vašim směrem nebo jak rozeznat který z vašich nápadů byste měli napsat, a o kterém raději nikdy nemluvit. Následovat bude druhý ročník soutěže O nejlepší literární zločin, který proběhne v Herně po skončení přednášky.

Přednášející: Obscuro

Agatha Christie

Agatha Christie

Anglická spisovatelka, kterou v počtu prodaných knih dokázal předstihnout jen Shakespeare. Z hrotu jejího péra vyšli slavní detektivové jako Jane Marplová a Hercule Poirot. I postavy jako Parker, Pyne či Harley Quin. Kromě románů napsala několik divadelních her a dokonce sama záhadně zmizela a vytvořila tak záhadu, která nebyla doposud rozluštěna…

Přednášející: Adrifinel

Za hranicemi lidství

Za hranicemi lidství

Nemusíte být zrovna Dr. Hildegarde Lanströmová, abyste se vydali za hranice lidských možností a omezení – někdy k tomu stačí překvapivě málo! Transhumanismus není jen vznešeně znějící pojem, pro některé už se stal životním stylem. Ukážeme si, jak lze slyšet wi-fi signály a barvy nebo jak jednoduše už nikdy neztratit flashku… ale tím to zdaleka nekončí!

Přednášející: Julie Nováková

Náboženství na Zeměploše

Náboženství na Zeměploše

Pojďme společně hledat předobrazy náboženství Zeměplochy na Zeměkouli. Co je vtipnější? Diskuse na téma „Čí víra je lepší“ vítána! (Zbraně, blesky a deště mosazných ozdob ze sloupkových postelí zakázány.) Hmotných cen těm nejznalejším z vás.

Přednášející: Adelhaida

Kořeny cosplayingu

Kořeny cosplayingu

Kde se vzal? Co to vůbec je? A proč vlastně vznikl? Pojďme se vydat po stopách úplných počátků fenoménu a povězme si něco málo o tom, co to vlastně přesně je a jak se na to kouká. Aneb? Cosplaying zevrubně!

Přednášející: Le fille Ash

Vaření po zeměplošsku

Vaření po zeměplošsku

Přijďte na vlastní chuťové buňky vyzkoušet recepty ze Zeměplochy! Ochutnejte třeba takového Jahodového klátila, pravé Jakazačistánské karí nebo proslulý Knihovníkův banán. Za úrazy způsobené nekontrolovatelným smíchem, přesycením chuťových pohárků a za zachování slušných ideálů o jídle neručíme!

Moderuje: Rausek

Ženy na Zeměploše

Ženy na Zeměploše

Od Coniny po Zuzanku - vývoj ženských postav v Pratchettových knihách o Zeměploše od jednorozměrné fantasy hrdinky po uvědomělou komplexní osobnost. Přednáška je vhodná pro feministky, zástupce gender studies, nadějné autory fantasy a zájemce o hlavologii.

Přednášející: Alexis


Mediální partner: vanili.cz