Trpaslicon



Seriály

Naprosto dokonalé

Naprosto dokonalé

(Absolutely Fabulous)

Edina Monsoon, majitelka pochybné umělecké agentury a střelená vyznavačka všeho excentrického, vychovává dospívající dceru Saffron. Respektive - "odporně moudrá" a "nudně cudná" Saffie vychováva nepolepšitelnou matku, kterou k alkoholu, drogám a poflakování spolehlivě zatahuje její nejlepší (a jediná) "kamarádka" Patsy Stone. Edina celý život bojuje s nadváhou, s homosexuálními exmanžely, se senilní babičkou, s nemožnou sekretářkou Bubble a s nesnesitelnou klientkou Lulu. A neoblomně doufá, že jednoho dne se k ní vrátí milovaný syn Serge, kterého si už vlastně ani nepamatuje. (ČSFD)

Kultovní sitcom BBC z let 1995–2003, který u nás kdysi uvedla TV3.

The Mighty Boosh

The Mighty Boosh

Dnes již kultovní britská komediální série THE MIGHTY BOOSH, vychází ze série divadelních stand up představení a stejnojmenné radio show. Dva hlavní aktéři, "Vince Noir" (Noel Fielding) a "Howard Moon" (Julian Barrat), spolu pracují v Zoologické zahradě zvané "The Zooniverse", pod vedením despotického (a mírně retardovaného) ředitele "Boba Fossila" (Rich Fulcher). Ve zdejším kiosku pracuje "Naboo the Enigma" (Michael Fielding), opravdový šaman vládnoucí magií a v neposlední řadě je zde "Bollo" (Dave Brown), mluvící gorila a pozdější spolubydlící "Vince" a "Howarda". Célé "Mighty Boosh" je vlastně jedno velké Surreálno, spousta absurdit a neuvěřitelných výjevů. (ČSFD)

Ať jedí koláče

Ať jedí koláče

(Let Them Eat Cake)

Francie, 1782: Bezcharakterní hraběnka Colombine (Jenniffer Saunders) a její otrlá služka Lisette (Dawn French) vesele intrikují ve Versailleském paláci, donášejí císařovně Marii Antoinettě, všemožně se snaží pokořit hraběnčinu úhlavní nepřítelkyni, madame de Plonge, a v rámci svých intrik se neštítí ani vraždy. Vůbec netuší, že dekadentnímu dovádění francouzské aristokracie už brzy učiní přítrž Velká Francouzská revoluce... (ČSFD)

Polozapomenutý sitcom BBC z roku 1999, který u nás kdysi uvedla ČT2.

Červený trpaslík

Červený trpaslík

(Red Dwarf)

"Toto je volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík. Posádka je mrtvá, zahynula v důsledku ozáření. Jediní, kdo přežili jsou Dave Lister, který byl v době nehody na lodi ve stavu nevědomí a jeho březí kočka, bezpečně uzavřená ve skladišti. Po probuzení za tři miliony let je Lister pouze ve společnosti tvora, jenž se vyvinul z jeho kočky, a Arnolda Rimmera, holografické simulace jednoho mrtvého člena posádky. Já jsem Holly, lodní počítač s IQ 6000. Což je stejně jako má 6000 učitelů tělocviku." (Holly)

Černá zmije

Černá zmije

(The Black Adder)

Kultovní seriál z produkce britské televize BBC z let 1983-1989 sleduje ságu dynastie Černé zmije (Black Adder) v rozmezí mnoha staletí. Hlavní postavy - sarkastický anglický šlechtic Černá zmije (Rowan Atkinson) a jeho poskok Baldrick – zůstaly v každé sérii přítomny, změnilo se jen prostředí (od temného středověku se hrdinové propracovali až do 20. století) a vedlejší postavy. (BritskeSerialy.cz)

Father Ted

Father Ted

Další ze zajímavých novodobých britských sitkomů. Zachycuje útrapy obyvatel jedné bohem zapomenuté farnosti kdesy na ostrůvku kousek od pobřeží Anglie. Smolař otec Ted se musí, vedle poněkud svérázných cirkevních návštev, potýkat i s vrtochy svých spolubojovníků za svátost boží - s natvrdlým otcem Dougalem a věčně v lihu naloženým otcem Jackem. (ČSFD)

Sitcom Channel 4, 1995–1998

Keeping Up Appearances

Keeping Up Appearances

Co se stane, když si holka z chudé rodiny vezme řadového úředníka? Možná nic. A možná se z ní stane Hyacinth "Bouquet", největší snob v celé Británii.

Po třiceti letech manželství s Richardem je Hyacinth známá pro svůj vytříbený vkus, tradiční večeře při svíčkách, a hlavně pro to, že je naprosto nesnesitelná.

Sitcom BBC, 1990–1995

The Big Bang Theory

The Big Bang Theory

Leonard a Sheldon jsou fyzici. Leckdo by je označil za šprty, ale v dnešní době je daleko přesnějším označením "geek". Žijí ve svém vlastním světě a ten reálný jim nic neříká. To se změní s příchodem nové sousedky, krásné blondýny Penny, obyčejné holky, pro kterou je svět Leonarda a Sheldona úplně cizí... (ČSFD)

Americký sitcom, který podle mnohých trumfne podobně zaměřený IT Crowd na celé čáře.

Sitcom CBS, 2007->

IT Crowd

IT Crowd

Dívka jménem Jen sehnala flek u společnosti Reynholm Industries, a když vidí sebevědomý a skleněný věžák, představuje si práci ve stylu Ally McBeal. Bohužel do svého CV napsala "zkušenost s prací na PC". Po několika vzletných vteřinách rozhovoru s šéfem HR se octne v suterénu jako šéfka dvou značně zdecimovaných chlápků v oddělení IT. Jsou to Roy a Moss a oba se cítí nedoceněni a sociálně deprivováni. A když zjistí, že jejich nová šéfová na klávesnici nenajde ani tlačítko ENTER, začnou poněkud vyvádět. (ČT)

Sitcom Channel 4, 2006->