Hlavní sál

2000 let staré sci-fi? Vědeckofantastická literatura antického Řecka a Říma

2000 let staré sci-fi? Vědeckofantastická literatura antického Řecka a Říma

Mimozemšťané, roboti, cesty časem, kolonizace planet – o tom všem si přečetli Řekové a Římané už tisíce let před vědeckotechnickou revolucí. Autoři populárního pořadu Podcast Ante Portas si popovídají na téma science fiction v antice!

Přednášející: Kamil Gregor, Petr Gognala

Mistrovství ČR v zírání

Mistrovství ČR v zírání

Jediné mrknutí a je po všem! Přijďte poměřit své síly v tomto Sportu s velkým „S“ s největšími borci světa! Nejen pro fanoušky seriálu Velkovlak.

Moderují: Kohy, Viky, Obscuro

Hledání mimozemských civilizací

Hledání mimozemských civilizací

Nejenom Voyagery a Pioneery letí do hlubokého vesmíru s poselstvím lidí z planety Země. Pozdravy jsou vysílány dlouhodobě i z pozemských radioteleskopů, po odpovědích pátrají miliony lidí u svých počítačů v rámci projektu SETI@home. Vědci hledají exoplanety, prohlubují své znalosti o astrobiologii. A chystají se nové projekty!

Pátrání po možných mimozemských civilizacích není jen výsadou snílků a fantastů, ale i plnohodnotnou vědeckou disciplinou. A máme svojí přítomnost do vesmíru oznamovat, nebo raději mlčet?

I o tom s vámi bude debatovat Milan Halousek z České kosmické kanceláře.

Přednášející: Milan Halousek

Zdá se, že mám v bidetu žábu

Zdá se, že mám v bidetu žábu

Exšéf copywriterů v Seznam.cz Jiří „Rimmer“ Charvát loni vykouřil halucinogenní žábu a zjistil, že život je jenom lunapark, kde si můžeš prožít cokoli chceš. Nic si tu nevezmeš a jsi tu jen na mžik. Dal výpověď. Teď píše humor a vystupuje. Říká lidem to, co nechtějí slyšet, a oni se smějí. Na Trpasliconu naplní hodinku svými stand-upy a besedou o smyslu bytí.

Přednášející: Rimmer

Jiná dimenze aneb vědecké teorie multiversa

Jiná dimenze aneb vědecké teorie multiversa

V díle Jiná dimenze se poprvé setkáváme s Eso Rimmerem přilétajícím ze svého původního vesmíru do alternativní reality. Bylo by něco takového alespoň hypoteticky možné i ve skutečnosti? Existují vůbec jiné vesmíry než ten, který je nám známý? Co vlastně rozumíme teorií multiversa? A jsou tyto myšlenky opravdovými teoriemi ve vědeckém smyslu nebo jde jen o nedokazatelné spekulace?

Přednášející: Vítězslav Škorpík

Jak se dabuje Červený trpaslík

Jak se dabuje Červený trpaslík

Měli jsme štěstí, a tak jsme využili možnosti podívat se do dabingového studia, kde se dabovaly nové série Červeného trpaslíka. Přijďte zjistit, jak vzniká české znění, podívat se na několik videoukázek a dozvědět se i pár zajímavostí.

Přednášející: Marty, Jessica, Áda

Jak se budí web(y)

Jak se budí web(y)

Červený trpaslík v hlubokém vesmíru internetu aneb Jak se po třech milionech let web téměř probudil ze stáze.

Přednášející: Hildegarde Lanstromová, pan Filuta

ěnžítbo a ulamop mekínčetápZ: ecinčetápz yrtses ínčazneS

ěnžítbo a ulamop mekínčetápZ: ecinčetápz yrtses ínčazneS

Sestry zpátečnice jsou zpět! Nelíbila se vám přednáška v minulém roce? Nezoufejte, letos to bude ještě mnohem horší. Zajímá vás zpátečnictví jako životní styl, který si v ČR nachází stále více příznivců? Chcete se dozvědět naprosto zbytečné tipy na to, jak se stát pravým zpátečníkem? Pak neváhejte a zavítejte na naši přednášku. Těší se na vás Atékram, Alimak a Akšile.

ecinčetápz yrtses ínčazneS - Alimak, Akšile i Atékram :ícíješándeřP

Beseda s Janem Kantůrkem + Vlastimír Talaš?

Beseda s Janem Kantůrkem + Vlastimír Talaš?

Tradiční beseda s překladatelem Zeměplochy Janem Kantůrkem, letos možná i posilněná o osobu nakladatele Vlastimíra Talaše. Kdy se dočkáme posledních páně Pratchettových knih, jaké byly roky na Zeměploše? Možná dojde i na drby.

Moderuje: Hadati