Trpaslicon | Sci-fi & fantasy


Sci-fi & fantasy

Merlin

Merlin

Merlin je rodinný fantasy seriál britské stanice BBC, založený na populární legendě o králi Artušovi a čaroději Merlinovi. Z příběhového hlediska však jde o netypické zpracování, protože oproti původní legendě i jejím zažitým výkladům si seriál často hledá velmi osobitou cestu.

Merlin je přibližně stejného věku jako mladý princ Artuš, syn krále Kamelotu Uthera Pendragona, a je obyčejný venkovský hoch, který projevuje magické nadání, ale chybí mu výcvik. Král Uther ve svém království veškeré kouzelnictví před dvaceti lety zakázal a všechny, kteří magii používají, nemilosrdně pronásleduje.

Za této situace posílá Merlinova matka svého syna do královského města Kamelotu, ke svému starému příteli Gaiusovi, který je Utherovým dvorním lékařem. S jeho pomocí a pod vedením Velkého draka, který je uvězněn v jeskyních pod hradem, se Merlin potají začne učit řádné magii a posléze se dostane i ke královskému dvoru. Mladý čaroděj tak může začít naplňovat svůj osud, kterým je dosazení Artuše na trůn Kamelotu a návrat magie do království.

Zdroj: http://sff.cz/

Zpátky do školy

Zpátky do školy / Zpátky do školy

Podlézavý právník, jehož vzdělání je považováno za neplatné, protože bylo získáno podvodem, si vybere Greendale, podřadnou vysokou školu pro starší, kde by mohl za pomoci svého známého přijít k novému titulu, aniž by proto musel hnout prstem. V této škole se setká s extrémně eklektickými zaměstnanci a studenty.

(ČSFD)

Rodina Nessových

Rodina Nessových / The Family-Ness

Britský raníček. Sourozenci Matěj a Pavlínka se jednoho dne seznámí s rodinou příšer, které žijí v Lochneském jezeře. Početná rodina Nessů není nakonec vůbec tak příšerná, jak se ze začátku zdálo a děti s nimi zažívají mnoho dobrodružství. Nejdůležitější věcí ale je, udržet přátelství s touto neobvyklou rodinou v tajnosti. Kdyby totiž dospělí zjistili, že v jejich jezeře žijí tito tvorové, nastalo by ve Skotsku velké pozdvižení!

(ČSFD)

Členská schůze Klubu Terryho Pratchetta

Členská schůze Klubu Terryho Pratchetta

Přijďte se podívat, co všechno za minulý rok stihlo a co pro tento rok plánuje občanské sdružení, které každoročně pořádá Trpaslicon. Klub Terryho Pratchetta je jedním z aktivních fantasy klubů v České republice, jehož historie sahá až do roku 1995, a která má za sebou mnoho úspěchů. Pokud jste fanouškem Zeměplochy a ještě nejste členem klubu, je toto ta pravá příležitost alespoň se o něm něco dozvědět.

Zeměplošský kvíz

Zeměplošský kvíz

Jsi přesvědčený, že znáš všechno o Zeměploše Terryho Pratchetta? Považují tě za živoucí zeměplošskou encyklopedii? Nebo chceš jen zjistit, zda někdo takový vůbec existuje? V tom případě se zúčastni kvízu jako soutěžící či divák. Některé otázky, alespoň ty zeměplošské, ti tu budou zodpovězeny.

Ženy v Pratchettovi

Ženy v Pratchettovi – parodie, čarodějky a kosa

Od Coniny po Zuzanku - vývoj ženských postav v Pratchettových knihách o Zeměploše od jednorozměrné fantasy hrdinky po uvědomělou komplexní osobnost. Přednáška je vhodná pro feministky, zástupce gender studies, nadějné autory fantasy a zájemce o hlavologii.

Soutěž ve sci-fi a fantasy hláškách

Soutěž ve sci-fi a fantasy hláškách

Otestujte s námi své znalosti v hláškách ze známých sci-fi a fantasy filmů. Zasoutěžit si může každý, ať už se považuje za znalce či amatéra. Obtížnost hlášek bude oproti loňskému ročníku snížena, ale i tak to bude pro soutěžící velká výzva.

Klasické inkarnace Doctora Who

Klasické inkarnace Doctora Who

Doctor Who nejsou jen poslední tři noví Doctoři. Tento seriál má kořeny již v šedesátých letech minulého tisíciletí. Kým vším byl tento tajemný muž z Gallifrey, co vše udělal, jak se choval a jak vůbec vypadal? Přednáška vám představí Doctory klasické éry.

Jekyll

Jekyll

Šestidílný seriál z produkce BBC z roku 2007. Doktor Tom Jackman je celkem šťastný muž. Má krásnou ženu, dvě děti… Jediné co mu tuto idylku kazí je to, že jeho tělo občas ovládne jeho zlé já, které má rádo násilí nezávazný sex, a co je nejhorší a nejděsivější… Lvího krále a Mary Poppins.

V hlavních rolích James Nesbitt a James Nesbitt. Scénáře se chopil Steven Moffat (Doctor Who, Sherlock).

(ČSFD)

My Little Pony

My Little Pony: Friendship is Magic

"Jak se můžou dospělí koukat na seriál pro malý holčič....HOLY CRAP THIS IS AWESOME!". Co se skrývá za popularitou MLP: FiM? Proč se na něj dívá tolik dospělých mužů a žen? A je to skutečně jen "seriál pro malý holčičky"? Co jsou vlastně Bronies a Pegasisters zač? Vpližte se nenápadně na tuto přednášku a všechno tohle zjistíte. Vítáme Closet Bronies, Pony Curious i zcela nezainteresované.

(ČSFD)

Futurama

Futurama 2013

Co nás čeká příští rok? Jaká dobrodružství čekají posádku Planet Expressu v nejbližší době? Všechny potvrzené i nepotvrzené zprávy o vašem oblíbeném seriálu se dozvíte na této přednášce.

(ČSFD)

Soudné sestry

Soudné sestry / Wyrd Sisters

Na Zeměploše, která je placatá a putuje vesmírem na zádech obrovské želvy, se najednou dějí nepředstavitelné věci, neboť do královské politiky se zamíchaly tři místopřísežné čarodějky - Bábi Zlopočasná a její dvě kolegyně z magického sdružení. Bojují totiž o to, aby na trůn dosedl ten správný král.

(ČSFD)

Škola zoufalých srdcí

Škola zoufalých srdcí / Summer Heights High

Australská komediální série z dílny komika Chrise Lilleyho, který si také zahrál všechny hlavní role. Summer Heights High ukazuje, co se přihodí za jeden semestr na průměrné australské střední škole. V žánru „mockumentary“ (smyšlený dokument) se představí problémový student Jonah Takalua z ostrova Tonga, nafoukaná studentka z privátní školy Ja’mie King a egoistický učitel dramatické výchovy Mr G. Absurdní a šokující podívaná k popukání.

(ČSFD)